Kirjaudu sisään
My logo

Ajankohtaista

Yhdistys mediassa

Kilpirauhaskentän tapahtumia

Yhdistyksen tapahtumiaYhdistys mediassa

Vastine maalaistohtori Kiminkiselle

 

Syyskuu alkoi mielenkiintoisissa merkeissä, kun heti aamu-tv:ssä maalaistohtori Kiminkinen kertoi näkemyksiään nykyajan potilaiden vääristyneestä tavasta sairastaa. Diagnooseja etsitään monenlaisilta nettisivustoilta ja halutaan aloittaa tarpeettomia ja mahdollisesti vaarallisia lääkityksiä. Sitten perustetaan potilasyhdistyksiä ja lähdetään barrikadeille. Kiminkisen mielestä kyse on vain siitä, että kilpirauhasen vajaatoiminnasta on tullut muotisairaus. Tätä muotisairautta sairastaa kuitenkin 300.000 suomalaista. Myös diabetesta sairastaa 300.000 suomalaista, ja sen kohdalla puhutaan kansansairaudesta. Mikä tekee toisesta muotisairauden ja toisesta kansansairauden, vaikka sairaita on saman verran?

Kiminkisen mielestä tulisi sairastaa maalaisjärkeä käyttäen, kuten ennen tehtiin. Mutta onko meillä kansantaloudellisesti varaa jättää iso määrä ihmisiä hoitamatta tai huonon hoitotasapainon varaan? Mitä pelättävää on koelääkityksen määräämisessä vahvasti oireilevalle potilaalle? Elimistön oman hormonitoiminnan negatiivinen palautejärjestelmä, eli negative feedback loop pitää huolen siitä, että turhaan määrätty lääke ei auta. Jos lääkitys kuitenkin auttaa, eikö se silloin ollut tarpeen? Edullinen ja yksinkertainen keino tukea yksilön työ- ja toimintakykyisenä säilymistä? Maamme kenties arvostetuin endokrinologi Matti Välimäki puhuu koelääkityksen puolesta silloin kun arvot ovat alakanttiset ja potilaalla on selvät oireet. Hän tuo esille sitä, että viitearvot ovat viitearvoja ja potilaan vointi on se mikä ratkaisee. Lääkäreiden tulisi kuunnella potilasta numeroiden tuijottamisen sijaan. Eikä empatiakaan haitallista olisi. Sen sijaan potilaiden vähättely ja muotisairaiksi leimaaminen osoittaa lääkäriltä hieman erikoista asennetta.

Kiminkinen haikailee vanhoja hyviä aikoja, jolloin lääkärit olivat arvossaan ja internetiä ei ollut keksitty. Niihin aikoihin ei ole paluuta. Nykyään ihmiset haluavat tietoa ja se on myös kaikkien saatavilla. Siitä on seurannut se, että ihmiset osavaat vaatia lääkäreiltä parempaa hoitoa ja parempaa perehtyneisyyttä asioihin. Ei ole paluuta siihen aikaan, kun piti vain nöyränä kärsiä. Ei lääkärikunnan auktoriteetti ole mihinkään kadonnut, mutta rooli on kiistatta muuttunut. Hyvä lääkäri toimii nykyään potilaiden terveyden tukemiseksi, jo siinä vaiheessa kun terveyttä on vielä jäljellä eikä olla vielä vakavasti sairaita ja toimintakyvyttömiä. Mielestämme maalaistohtori Kiminkinen ymmärtää terveyden tukemisen ideologian ja on tehnyt hyvää työtä mm. liikunnan saamiseksi osaksi ihmisten perusarkea. Tämä on myös kansantaloudellisesti järkevää. Tätä kehitystä haluamme yhdistyksenä olla tukemassa.

 

1.9.2015

Suomen kilpirauhaspotilaat ry

hallitus