Kirjaudu sisään
My logo

Kilpobaby 2

kilpobaby

 

Sain T4-lääkityksen, kun olin viidennellä kuulla raskaana. Olisin tarvinnut sitä jo paljon aiemmin, sillä olin kärsinyt masennuksesta yli kymmenen vuoden ajan. Vasta raskaus heitti kilpirauhasarvoja sen verran, että sain lääkityksen. Mitkään masennuslääkkeet eivät olleet helpottaneet oloani lainkaan, mutta pieni 25 mikrogramman murunen T4-hormonia paransi "kroonistuneen" masennukseni, jota ei ole sen koommin nähty.

Voin raskausaikana kammottavan huonosti. Alkuraskaus meni oksentaessa, ja olin tiputuksessa pari kertaa sairaalassa. Pahoinvointi loppui, kun sain Postafen-lääkityksen. Sain raskauden aikana painoa lisää 32 kiloa. Sitä tuli tasaisesti koko ajan 4-5kg kuukaudessa. Jalkani olivat niin kipeät, että pystyin kävelemään vain 10 metriä päivässä. Kummassakin ranteessa oli rannetuki vihlovan kivun takia. En pystynyt ajamaan autoa, koska en enää nähnyt tarpeeksi selvästi. Vaivoja oli lukemattomia.

Vauva syntyi normaalisti - tosin reilusti yliaikaisena, sillä synnytystä ei meinattu saada käyntiin millään.

Vauva kasvoi normaalisti, mutta ihmettelin, miksei hänellä ollut hiuksia. Ihmettelin myös, miksei hän kaksivuotiaana juossut pitkin pihaa vaan seisoi hiljaa paikallaan. Lapsi sai kilpirauhaslääkityksen 3-vuotiaana. Hänen kilpirauhasensa olisi kehittyäkseen varmaan tarvinnut äidin kilpirauhasen apua.

Tämän takia olisi hyvin tärkeää, että kilpirauhasen vajaatoimintaa ei diagnosoitaisi pelkkien laboratorioarvojen perusteella. Raskaus voi aivan hyvin alkaa, vaikka nainen olisi vajaatoiminnalla.